17 Aralık 2010

İlginç Yılbaşı Gelenekleri

Tüm dünyada ki yeni yıl coskusu ülkemizi de sarmaya baslamısken biraz da dünya kültürlerinin bu durumu nasıl karsıladıklarına bir göz atmaya ne dersiniz?

ÇİN
Çinliler, kutlamalara başlamadan önce geçen yıldan kalan kötü şansı göndermek için evlerini iyice temizliyorlar. Ayrıca şans ve bereket getirmesi için evlerine çeşitli çiçek ve bitkiler satın alıyor ve kırmızı zarfların içinde çocuklara şans parası dağıtıyorlar.





Çocukların en büyük kardeşlerine ve ebeveynlerine duyduğu saygıyı göstermesi yılın ilk gününün önemli bir adedi. Buna karşılık büyükler de, kırmızı zarflar (bu zarfların renginin kırmızı olmasının nedeni eski bir Çin inanışına göre efsanevi canavar Nian’ın tek korktuğu renk olması) içinde verilen harçlıklarla çocukları sevindiriyorlar.
     
HOLLANDA
Hollanda'da hem bir önceki yılın ruhlarını göndermek hem de yeni yılı karşılamak için sokaklarda yakılan ateşlerde yılbaşı ağaçları ateşe veriliyor.

İSPANYA
İspanya'da en önemli gelenek , yılbaşında üzüm yemek. Saatler gece yarısını göstermeden önce herkes 12 üzüm tanesini hazırlıyor ve gece tam 00.00'da üzümlerini yer.
İNGİLTERE
İngiltere'de yılbaşında gece yarısı eve gelen ilk kişinin şans getirdiğine inanılıyor ve bu kişi gelirken para, ekmek, kömür gibi hediyeler getiriyor.
Aynı zamanda İngiltere'nin güney şehri Brighton'da, geleneksel olarak insanlar buz gibi denize giriyor ve dalgalara karşı durmaya çalışıyor. 
 ALMANYA
Almanya'da yılbaşında insanlar eritilmiş kurşunu soğuk suya atarak, kurşunun şeklinden geleceği tahmin etmeye çalışıyor.(Bizdeki kursun döktürmeye ne kadar benziyor değil mi?)
                                      Bavyara'da geleneksel giysilerini giyen köylüler yeni yılı karşılarken
ROMANYA
Romanya'da yeni yılın başladığı ilk gün, insanların hayvanları dinleyerek, onların konuşmaya başlayıp başlamadığını kontrol etme adeti var. 
AVUSTRALYA
(kuskusuz en cok imrendiğim)
                        Yazın yeni yılı karşılayan Sydney'de ise halk deniz, kum ve güneşin tadını çıkarıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder